برای بهبود ضریب توان باید میزان جریان راکتیو پس فاز کاهش یابد. این کاهش میتواند با کم کردن بارهای راکتیو پی فاز از سمت مصرف کنندگان رخ دهد یا با تزریق جریان پیشفاز جبرانسازی گردد. کاملا واضح است که کاهش بار مصرف کنندگان راه حل مناسبی برای بهبود ضریب توان نبوده و باید با تزریق جریان پیش فاز، ضریب توان را بهبود داد. بنابراین باید از تجهیزاتی استفاده میکنیم که جریان پیشفاز به شبکه تزریق کنند. به عنوان مثال، خازن یکی از شناخته شده ترین تجهیزاتی هستند که با تزریق جریان پیش فاز به شبکه، موجب بهبود ضریب توان میگردند. اما میزان ظرفیت بانکهای خازنی باید از قبل محاسبه گردد تا به مقدار نیاز و میزان مناسب استفاده گردد.
در یک سیستم واقعی تنها مقادیر توان اکتیو و راکتیو کل در دسترس هستند. بنابراین باید به کمک همین مقادیر، مقدار ظزفیت بانک خازنی برای رسیدن به ضریب توان مطلوب محاسبه گردد. رابطه زیر کاربردی ترین رابطه برای محاسبه ظرفیت بانک خازنی برای رسیدن به ضریب توان مطلوب میباشد.
در کشورهای مختلف، علاوه بر هزینهای که بابت توان راکتیو از مصرف کنندگان با ضریب توان پایین دریافت میشود، یک ضریب جریمه هم درنظر گرفته میشود. از آنجا که میزان جریمه برای هر کشور تابع قوانین مربوط به شبکه برق آن کشور میباشد، قانون واحد و یکسانی برای این مسئله وجود ندارد. بدین ترتیب مصرف کنندگان ملزم خواهند گردید تا میزان ضریب توان خود را بهبود دهند.
استفاده از خازن به منظور بهبود ضریب توان تنها به کاهش بهای الکتریسیته ختم نشده و مزایای بیشتری دارد. زیرا با بهبود ضریب توان و کاهش جذب توان راکتیو از شبکه، میزان جریان موثر جذب شده از شبکه کاهش مییابد که موارد زیر از جمله محاسن همین مسئله میباشند.
1) کاهش حرارت در تجهیزات
2) افزایش طول عمر تجهیزات
3) کاهش افت ولتاژ در سیستم
4) آزاد سازی ظرفیت تجهیزات
خازن نه تنها با کاهش میزان موثر جریان باعث کاهش افت ولتاژ میگردد، بلکه نصب خازن در انتهای خطوط انتقال و کشیدن جریان پیش فاز از شبکه موجب افزایش ولتاژ در انتهای خطوط انتقال میشود. این مسئله باید مورد توجه قرار گیرد که در زمان بار کامل که خنثی شدن اثر خازن به دلیل جذب جریان پس فازی توسط بار رخ میدهد، مشکلی بروز نمیکند. اما در زمان کاهش بار اثر جریان خازنی کاملا پدیدار میگردد و اضافه ولتاژ ناشی از وجود خازن در شبکه موجب اعمال تنش ولتاژی بر عایقهای تجهیزات موجود بر شبکه خواهد گردید.
گاها بهطور اشتباه، نصب خازن در شبکههای برق، عامل افزایش و تولید هارمونیک معرفی میشوند که باید گفت خازن هیچ دخالتی در تولید هارمونیک ندارد. اما به دلیل ذات خازن که در شبکههایی دارای هارمونیک نصب میگردد، به دلیل کاهش امپدانس خازن با افزایش فرکانس، هرچه میزان مرتبه هارمونیک افزایش یابد، امپدانس خازن کوچکتر گشته و جریان بیشتری از خازن عبور میکند. به همین دلیل نصب خازن در شبکههای دارای هارمونیک موجب افزایش جریان هارمونیکی میگردد. این تفکر موجب شده است که برخی استفاده از کندانسور سنکرون را برای تصحیح ضریب توان مناسبتر بدانند، زیرا کندانسور سنکرون فاقد چنین مسئلهای میباشد. کندانسور سنکرون همان موتور سنکرون است که در حالت فوق تحریک قرار گرفته دارد. اما از آنجا که موتورهای سنکرون به طور معمولی در حالت زیر تحریک فعالیت میکنند، جریان راکتیو پس فاز جذب میکنند. در برخی از کارخانجات از موتور سنکرون بیبار در حالت فوق تحریک به منظور جبرانسازی استفاده میگردد. البته موتورهای سنکرون به دلیل مراحل ساخت مخصوص به خود دارای هزینه بالایی میباشند و باتوجه به مکانیزم مکانیکی گردان، هزینه تعمیرات و نگهداری زیادی دارند.
در برخی از موارد تغییرات سریع جریان که ناشی از تغییرات سریع بار میباشد، در شبکه دیده میشود. در چنین شرایطی باید از تجهیزات جبرانسازی سریع استفاد گردد که در این صورت نیازمند به تجهیزات کلیدزنی از نوع الکترونیک-قدرت همانند تایرستور یا IGBT خواهیم بود. این نوع جبرانسازیها، جبرانسازی دینامیکی نامیده میشوند.